رئيس دانشکده هنر و معماري دانشگاه بوعلي همدان با اشاره به شناسايي کانالهاي آب رساني روباز و سرپوشيده در اين بستر تاريخي اظهار داشت:در اين فصل در دو سمت کنار حاشيه معبر، لولهاي سرپوشيده به قطر 15 سانتي متر کشف شد.
به گفته وي؛ اين لولهها با استفاده از آجر و سطح ساروجي با ترکيبي از آهک و گل، آب را به خانهها هدايت مي کردند.
دانشيار گروه باستان شناسي دانشگاه بوعلي به کشف بقاياي معماري قسمتي از يک خانه در مرحله اول فصل شانزدهم کاوش اشاره کرد و گفت: در اين مرحله، دقيق بودن نقشههاي معماري ارايه شده توسط صراف براي ما اثبات شد.
به گفته اين دکتراي باستان شناسي؛ در راستاي ايجاد سايت موزه اقدام به ايجاد چهار ترانشه در مرحله نخست و پنج ترانشه در مرحله دوم کرديم تا بتوانيم براي ايجاد سايت موزه فضايي را مشخص کنيم.
محمدي فر شناسايي و تعيين ساختار کلي شهرسازي و گاه نگاري را يکي از اهداف مهم اين فصل از کاوش اعلام کرد و گفت: بررسي و تشخيص کاربري اين فضاها براي ما از اهميت ويژهاي برخوردار است.
وي با اشاره به ايجاد چهارترانشه بر روي پي اين تپه تاريخي، تخريب لايههاي معماري دوران معاصر بر روي لايههاي تاريخي را يکي از مشکلات کاوش در تپه تاريخي هگمتانه دانست.
به اعتقاد اين استاد دانشگاه؛ به دليل نفوذ لايههاي معماري دوران پهلوي اول و دوم بسياري از بخشهاي مربوط به بافتهاي تاريخي از بين رفته براي نمونه در يک ترانشه 10 در 10 چندين چاه کشف کرديم که ساختار معماري دورههاي تاريخي را به شدت تخريب کرده بود.
وي اضافه کرد: دراين فصل به سراغ ارتفاع و کف منازل رفتيم و سپس به تجريه و ارزيابي مدارک در مورد کاربري فضاها پرداختيم.
وي انجام اين مرحله از کاوش را براي يافتن معابر ساختار شهري امري ضروري دانست و افزود:براساس گمانهزني و لايهنگاريهاي انجام شده توسط مرحوم آذرنوش، بافت اصلي شهر صخره سپس بر روي آن، سطح سازي و سپس بر روي آن معماري تاريخي ايجاد شده است.
سرپرست هيأت کاوشهاي باستان شناسي در هگمتانه همچنين از شناسايي بيش از 16 نوع خشت بر روي بسترسازي هاي مورد اشاره خبر داد.
محمدي فر با بيان اين که در يکي از ترانشههاي فصل قبلي بافت معماري يافتيم که در همان دوره تخريب شده بود تصريح کرد: به نظرميرسد ترکيب اين بافت که با بافت خشت هاي دوره اشکاني متفاوت است مربوط به اوايل دوره ساساني باشد.
به گفته رئيس دانشکده هنر ومعماري دانشگاه بوعلي؛ البته در يکي از ترانشهها توده اي از خشت يافتيم که در اين توده تعدادي آجر سلجوقي، ايلخاني قرار داشتند.
وي همچنين از کشف لايههاي معماري مربوط به دورههاي مياني اسلامي و اوايل اسلامي همچون ايلخاني و سلجوقي خبر داد و افزود: به زودي نتايج آزمايشگاه به منظور تعيين دقيق دوره تاريخي اين لايهها مشخص خواهد شد./118
انتهای پیام/